"Успехът не е нищо повече от няколко прости дисциплини, практикувани всеки ден" - Джим Рон

"Никога не съм срещал човек, толкова глупав, че да не мога да науча нищо от него" - Галилео

Всеки гуру по мениджмънт и всяка книга ще ви кажат колко е важна комуникацията.  Често пъти от тях можете да научите ключови неща за комуникацията. Но има едно нещо което мисля, че се пропуска, то е едно от най-важните неща, това е реалната практика в комуникирането. Ако искате да станете по-добри в каквото и да е, трябва да го практикувате, нали? Тъй като всички комуникираме от самото си раждане, имаме склонност да приемаме това за даденост (да бебешкият рев също е комуникация). Нужно е да излезете от зоната си на комфорт и да видите до къде стигат възможностите ви. Защото ако не упражнявате дадено умение, точно както мускулите, то започва да закърнява. Ето някой неща, които могат да помогнат:

Въпросите ни помагат да разберем

Въпросите са най-добрият начин за получаване на обратна връзка. Първо задаваме въпрос... след това слушаме отговора. Ние винаги имаме множество отговори, но обикновено не задаваме най-добрите въпроси. Фокусирайте се върху въпросите и ще получите повече знание и повече практика да слушате.

Общуването ви прави достъпен

Не е нужно винаги да говорите за работа. В процеса на общуването могaт да се отворят вратите към по-добро разбирателство, от страна на вашите колеги към вас и обратно. Това разбирателство, което носи и комфорт, открива нови хоризонти за комуникация.

Разговорите като цяло и въпросите в частност са двете области на които трябва да наблегнете, ако комуникацията е приоритет за вас. Ако имате желание да се развиете в тази област, опитайте тези три неща:

  • Задайте още един въпрос - подобрете уменията си, като зададете един допълнителен въпрос над тези които бихте задали по принцип. Задълбайте в темата или попиатйте за нещо свързано с нея, но не забравяйте да се фокусирате върху въпрса.
  • Отговаряйте с въпрос - Първо, обяснете на другият човек какво правите, защото в противен случай има вероятност да ви помисли за луд. Практикуването на задаване на въпроси без да давате отговори е един от ключовете към това да станете по-добър слушател и да умеете да извличате повече (и то правилна) информация от събеседника си.
  • Склонност към разговори - ако имате много колеги, отделяйте по час за да се разхождате и да разговаряте с тях. Ако нямате много колеги, отделете по 3-5 минути на ден на всеки от тях. Това ще ви изкара от офиса ви и ще ви направи физически достъпен, но също така ще установи разбирателството което би ви направило по-достъпни когато настъпят по-трудни теми.

Без съмнение има стотици други упражнения, но това са три за които знaм, че са доста практични за работното място. Както казах малко по-рано, ако искате да станете добри в нещо трябва да го практикувате и комуникирането не е по различно. Задайте си го като приоритет, да практикувате. Настройте си напомняния в любимото ви приложение за оргнанизиране на времето или задачите, разкажете на някой който да ви държи отговорни, направете всичко възможно да подобрите уменията си в тази област и това ще дъде огромно положително влияние върху вашите социални и управленски умения.