"Да бъдеш предприемач не е лесна работа" - казва Андре Теран, съосновател на Toplistapp.co, стартърп който е социална платформа за препоръки за пазаруване. "Има моменти в които нямаш нищо и се чувстваш така, сякаш нещата никога няма да се подобрят".

Теран има предвид дните преди жизненоважният за компанията "завой" (pivot), когато той и приятелите му посвещават живота си на това да създадат сайт, който самите те да обичат с функции които те самите да използват.

"Преди да стане приложение, Toplist беше уеб сайт, където хората можеха да разглеждат разни готини продукти според техните интереси" казва Теран. "Работихме здраво за да изградим сайта със стархотни функции където се показват готини продукти. След като стартирахме сайта, обаче, забелязахме, че хората не използваха тези страхотни функции, които бяхме разработили за тях. Не обръщаха внимание на невероятните продукти които им показвахме персонализирано. И най-лошото, не се връщаха на сайта повече."

В този момент, екипът тръгва да търси финансиране за това което са създали, с надеждата да осигури достатъчно пари за маркетинг, заплати, и всичко необходимо, за да наваксат с концепцията. Но без потребители шансът не се оказва на тяхна страна и времето им започва да изтича. Никой не осигурява парите.

"Бяхме на крачка да оставим всичко и да прекратим проекта когато се озовахме на среща с изпълнителният директор на компания за микро кредитиране, която тъкмо беше излязла на борсата в Мексико, за да видим дали ще иска да инвестира в нашата компания" казва Теран.

Това е последната среща която им е останала и скоро той щял да е първият инвеститор. Но не и в състоянието в което била компанията. Първо, имало съществени промени които трябвало да бъдат направени. Екипът на Toplist имал нужда от външна перспектива и напътствия, за да открие пътя си.

"В този ден, той ни помогна да осъзнаем две неща" казва Теран. "Първо, продуктът над който бяхме работили толкова упорито не работеше за потребителите; Второ, не всичко беше пълен провал: Бяхме научили доста за това, как да изградим продукти, който да задържат вниманието на хората и как да работим като екип. Всъщност се бяхме поучили от грешките си."

Срещата която е трябвало  да бъде представяне, се оказало повратен завой за Toplist - такъв, какъвто нямало как да се случи без правилните напътствия и съвети. Екипът на Теран взел съветите на сериозно, направили няколко промени и късметът им започнал да работи. Новият влиятелен ментор на компанията току що ги бил спасил от провал.

"Преди да напуснем офиса, той каза, че ако променим проекта към нещо по атрактивно, със сигурност ще инвестира" казва Теран. "По някога, имате нужда някой, който честно да ви посочи къде грешите. Бяхме удивени от неговата добра воля. Можеше просто да каже 'Не' и ние щяхме да продължим с провала си, а той с успеха си. Но той застана на наша страна. "

Менторството е било гореща тема в света на стартъпите години наред, с инкубатори и акселаратори предлагащи менторство и друга подкрепа в замяна на акции. Въпреки това, извън инкубаторите е изключително трудно да се открие добър ментор.

"Търсихме менторство и преди да открием правилният човек." казва Теран, обяснявайки, че са открили техният ментор напълно случайно. "Мисля, че правилният начин е да разговаряте с хора, които могат да ви дадат съвет и най-важно да ви помогнат да вземете правилните решения."

"Много е важно също да не сте обсебени в търсенето на ментор, защото може да загубите фокус от това което наистина е важно за един предприемач - да изпълнява концепцията."

Как да попаднете на вашият честен и добронамерен ментор без да губите поглед от най-важният си приоритет?

"Добрите ментори се намират трудно и времето им е много ограничено", казва Брет Хаглер, съосновател на Hucksley, място за откриване на уникални марки. "Подхождайте творчески и се опитвайте да изпозлвате краткият път, като ви представят общи познати. Някой платформи, като LInkedIn, ви помагат да имате директен достъп до желаните хора. Винаги подхождайте творчески към вашите специфични питания и се опитвайте да бъдат максимално директни и уместни."

В заключение мога да цитирам Шерил Сандберг: "Нямате нужда от ментор за да изпъкнете, изпъкнете и ще намерите ментор."