Да преценявате какво да правите, защо да го правите и ретроспекцията са може би трите най-ефективни и прости навика които можете да си създадете. Ето как:

На всеки от нас са известни различни техники за управление на времето и формати на списъци със задачи. Какво се случва с голяма част от задачите в тези списъци? Те просто си остават там. Взаимствайки от някой успешни хора и по метода на проба и грешка достигнах до следните три стъпки, които да споделя:

1. Решете какво искате да правите

"Няма нищо по безполезно от това да правите ефективно нещо което не трябва да се прави изобщо" - Питър Дракър

Резсейванията и изискванията в работно време се увеличават всеки ден. Вместо да се питаме "Какво трябва да направя", би трябвало да се питаме "Какво мога да свърша ефкетивно? Какво мога да делегирам? Какво мога да избегна изобщо да върша?"

Ако разполагате със списък със задачи под ръка, предлагам ви да го проверите с Матрицата на Айзенхауер:

Много малка част от работата ще бъде едновременно важна и спешна. Фокусирайте се върху нея.  Повечето хора сме научени да вдигаме на всяко обаждане. Опитайте да си изключвате телефона по време на срещи. Можете да върнете обажданията между срещите.

Съвет: Опитайте да правите 25 минутни срещи вместо 30 минутни.

2. Изяснете си ЗАЩО:

Може би вече знете защо, още когато решавате какво да правите. Тук говорим за нещо малко по различно. Всички успешни хора са ориентирани към резултатите. Независимо дали е среща, книга, ново запознанство, уверете се, че сте наясно с очакваният резултат.

Когато шефът ви попита нещо от рода на "Колко от клиентите ни са в градски зони.", той няма предвид да започвате ново проучване за да разберете. Разберете защо ви задава този въпрос, и работата ви можа значително да се улесни.

Когато имате среща с някого, отделете малко ценно време за да разберете дали се опитвате да ги убедите в някаква идея? Дали искате обратна връзка? Дали им помагате?  По такъв начин има много по малка вероятност срещата да се превърне в загуба на време.

3. Ретроспекция - проверете развитието - всяка вечер преди лягане

Това което е много важно днес, може да не е важно утре. Или вашата начална преценка може да не е била много точна. Има само един начин да разберете как стоят нещата.

Решавайки да не изпълнявате всяка една задача от списъка и какво искате да постигнете със задачите които сте избрали да изпълните, трябвя да следите развитието.

Едни 5-10 минути всяка вечер са достатъчни. Направете оценка на деня. Мина ли всичко според очакванията? Трябваше ли да направите нещо различно?

Погледнете към следващият ден. Подготвени ли сте за него? Променени ли са приоритетите? Премислете КАКВО и ЗАЩО за утрешният нов ден.

Ако усвоите тези три лесни навика, те могат да ви бъдат от изключителна полза в професионалният ви път.